Miten pääsen alkuun?

Kansainvälisen rekrytoinnin kokonaisuuden suunnittelu on tärkeää aloittaa hyvissä ajoin ennen varsinaisen rekrytointi-ilmoituksen julkaisua. Ulkomailta muuttavalla työnhakijalla ei välttämättä ole ennakkokäsitystä tai kokemusta suomalaisesta työelämästä ja siten kysymyksiä saattaa tulla paljonkin jo rekrytointivaiheessa. Työnantajan on hyvä valmistautua vastaamaan näihin kysymyksiin rekrytointiprosessin eri vaiheissa.

Pohdi, millaista osaamista tulevalta työntekijältä vaaditaan, millainen budjetti rekrytointiin varataan sekä millaisella aikataululla rekrytointi aiotaan suorittaa. Kansainvälisessä rekrytoinnissa on myös hyvä pohtia, kohdennetaanko rekrytointia EU-/ETA-maihin, kolmansiin maihin vai näihin kaikkiin. Työnantajan velvollisuutena on varmistaa uuden työntekijän ammatinharjoittamisoikeus työsuhteen alussa. Suomessa joidenkin ammattien harjoittamiseen tarvitaan viranomaisen ammattipätevyyden tunnustaminen, ammattioikeuden laillistus tai nimikesuojauksen rekisteröinti.

Rekrytointipäätöksen jälkeen on hyvä ryhtyä suunnittelemaan työsopimuksen tekemisen lisäksi perehdytystä. Kansainvälisen työntekijän kohdalla perehdyttämisen merkitys korostuu entisestään, koska henkilöllä ei välttämättä ole aikaisempaa tietoa tai kokemusta työskentelystä suomalaisessa organisaatiossa tai työyhteisössä.

Work in Finlandin maksuton, valtakunnallinen neuvontapalvelu auttaa sinua kaikissa ulkomaisen työvoiman rekrytoinnin, työntekijöiden muuttoon tai asettautumiseen liittyvissä käytännön kysymyksissä. Työnantajaneuvonta tarjoaa tietoa, tukea ja ohjausta kaikenkokoisille yrityksille toimialasta riippumatta. Palvelu auttaa organisaatiota alkuun myös silloin, kun ensimmäinen rekrytointi on vielä vasta harkinnassa.

Soita 0295 016 770. Arkisin klo 9 – 15. Numerossa toimii päivystysajan ulkopuolella takaisinsoittopalvelu. Voit myös laittaa sähköpostia: tyonantajaneuvonta@workinfinland.fi

Tutustu myös KANSAINVÄLISEN REKRYTOINNIN OPPAASEEN, josta löytyy kattavasti ohjeita kansainvälisen osaajan rekrytointiin, työn aloitukseen ja viranomaisasioihin. Siinä käydään myös läpi rekrytoinnin eettisyyttä ja monimuotoisen työyhteisön hyötyjä. 

Lisätietoja

Teemu Ahtonen-TE

Koko Kainuu

Teemu Ahtonen

Asiantuntija, yrityspalvelut ja EURES-palvelut. Kansainvälinen rekrytointi

029 504 3105

Karoliina Oikarinen

Koko Kainuu

Karoliina Oikarinen

Maahanmuuttoasiantuntija. Talent Boost-ohjelma, kv-rekrytointien maakunnallinen koordinointi.

0295 038 622

Myös Kajaanin kaupungin kansainvälisen rekrytoinnin ja asettautumisen palvelut auttavat kainuulaisia työnantajia kansainväliseen rekrytointiin liittyvissä asioissa rekrytoinnin eri vaiheista työntekijän asettautumiseen Kainuussa.

Asiantuntijoilta voit saada apua Suomessa jo asuvan tai ulkomailta tulevan vieraskielisen osaajan palkkaamisessa. Kansainvälisen rekrytoinnin koordinaattori voi neuvoa työnantajia esimerkiksi oleskelulupaan ja työnteko-oikeuteen liittyvissä kysymyksissä sekä auttaa löytämään omaan rekrytointitarpeeseen parhaiten sopivia tukipalveluita. 

Sopivan tekijän löydyttyä Kajaanin kaupungin asettautumispalveluiden koordinaattori voi olla uuden työntekijän ja hänen perheensä tukena arjen rakentamisessa ja asettautumisessa maakuntaan.

Lisätietoja

Kajaani

Réka Tolonen

Kansainvälisen rekrytoinnin koordinaattori. Oleskelulupaan ja työnteko-oikeuteen liittyvät kysymykset. Ohjaus rekrytointitarpeeseen liittyviin tukipalveluihin.

044 710 1428

Mitä ulkomaalaisen työntekijän rekrytointi maksaa?

Työnantaja voi itse määritellä, kuinka paljon kansainväliseen rekrytointiin on valmis budjetoimaan varoja, mutta usein panostus prosessiin maksaa kyllä itsensä takaisin. Työnantaja voi esimerkiksi osallistua työntekijän oleskeluluvista aiheutuviin kustannuksiin, työntekijän muutosta ja Suomeen matkustamisesta aiheutuviin kustannuksiin sekä työntekijän perheen oleskeluluvista aiheutuviin kustannuksiin. Rekrytointi on kallista, se vie monia resursseja rahasta aikaan, ja jokainen lyhyeksi jäänyt työsuhde tulee kalliiksi työnantajalle. Tästä syystä liiketoiminnan kannalta on erittäin järkevää panostaa kansainvälisen työntekijän perehdyttämiseen mutta myös hänen puolisonsa ja perheensä viihtymiseen ja asettautumiseen.

EURES-verkostosta löytyy tukea työnantajalle mm. työntekijän perehdyttämisestä ja uuteen maahan sopeutumisesta aiheutuviin kustannuksiin.

Lisätietoja

Teemu Ahtonen-TE

Koko Kainuu

Teemu Ahtonen

Asiantuntija, yrityspalvelut ja EURES-palvelut. Kansainvälinen rekrytointi

029 504 3105

Aito kansainvälisyys löytyy läheltä! Hyödynnä alueellista kansainvälistä osaamista!

Kajaanin Ammattikorkeakoulun neljässä englanninkielisessä koulutuksessa (International Business, Esports Business, Sports and Leisure Management ja Tourism) opiskelee noin 200 ulkomaalaista tulevaa ammattilaista yli 40 maasta.

KAMKin kansainväliset opiskelijat voivat tarjota organisaatiosi käyttöön osaamistaan, kielitaitoaan ja verkostojaan. Lisäksi kansainvälinen opiskelija voi tuoda työyhteisöön uudenlaisia näkökulmia ja ratkaisumalleja, sekä tuulahduksen käytännön kansainvälisyyttä jokapäiväiseen toimintaan. Opiskelijan ottaminen organisaatioon auttaa laajentamaan työntekijöiden kielitaitoa, edistää kulttuuritietoisuutta sekä suvaitsevaisuutta. Monikulttuurinen yritys nähdään usein houkuttelevana työpaikkana, joten kansainvälisen opiskelijan palkkaaminen voi myös parantaa yrityksesi imagoa.

Tarjoamalla kansainvälisille opiskelijoille erilaisia projekteja, osa-aikatöitä, harjoittelupaikkoja tai opinnäytetyöaiheita, yrityksesi voi hyödyntää kohdemaatuntemusta, kielitaitoa, kansainvälisiä kontakteja, verkostoja ja muuta osaamista paikallisesti, helposti ja ilman suuria investointeja!

Lisätietoja

Koko Kainuu

Henna Huusko

Opintoasiainpäällikkö. Urapalvelut ja alumnitoiminta. Opiskelijarekrytointi ja työelämäyhteistyö.

+ 358 40 352 9091

Tarvitseeko yrityksesi työvoimaa? Haluatko palkata ulkomaalaistaustaisia työntekijöitä?  Edukai Oy:n Next Level -hanke tukee kainuulaisia työnantajia jo alueella asuvien ulkomaalaistaustaisten henkilöiden työllistämisessä.

Yritys- ja työnantajapalveluihimme kuuluu sopivien työntekijöiden kartoitus henkilöasiakkaistamme sekä tarvittavien kortti- ja lyhytkoulutusten järjestäminen rekrytoitaville työntekijöille. Tarjoamme lisäksi erilaisia tulkkaus- ja käännöspalveluja sekä työpaikkasuomen opetusta. Yritysten on mahdollista saada työpaikalle jalkautuvaa tukea työntekijän perehdytykseen ja ohjaukseen.

Palvelut räätälöidään yksilöllisesti työnantajan tarpeiden mukaisesti. Palvelumme ovat maksuttomia työnantajille. 

Hanke on Euroopan unionin osarahoittama (ESR+) ja sen toteutusaika on 2.10.2023-30.9.2026. 

Lisätietoja

Minä autan sinut alkuun!

Anu Hankio

Projektipäällikkö, Next Level -hanke | Työnantaja- ja verkostoyhteistyön koordinointi | Hankkeen hallinnointi ja viestintä

040 185 5739

Minä autan sinut alkuun!

Joona Heikkinen

Projektikoordinaattori, Next Level -hanke | Henkilö- ja yritysasiakastyö

040 630 9186

Minä autan sinut alkuun!

Anna Shevchenko

Projektikoordinaattori, Next Level -hanke | Henkilö- ja yritysasiakastyö

040 187 1938