Yrityskauppa ja omistajanvaihdos

Yrityskauppoja tehdään monista eri syistä. Jotkut haluavat myydä yrityksensä eläköityessään. Toisille yrittäjille yrityskaupat ja yritysten ostaminen voivat olla oleellinen osa kasvustrategiaa. 

Yrityskauppa on järjestely, jossa ostetaan joko yrityksen osakkeet tai liiketoiminta. 

Liiketoimintakaupassa yhtiö myy osan tai koko liiketoimintansa ostajalle, ja kauppahinta maksetaan myyjäyritykselle. Usein ostaja saa kaupassa itselleen asiakas- ja sopimussuhteet.

Osakekaupassa yhtiön osakkaat myyvät yhtiön omistamiseen oikeuttavat osakkeet ostajalle. Ostaja saa kaupassa kaikki osakkeiden omistamisen mukana tuomat oikeudet ja velvollisuudet, kuten velat ja vastuut.

Yrityksen myyminen

Yrityksen myyntivalmistelut kannattaa aloittaa ajoissa, sillä ennen varsinaista yrityskauppaa myytävän yrityksen tulee olla kokonaisuudessaan hyvässä kunnossa eikä riippuvainen nykyisestä yrittäjästä.

Kiinnostaako yrittäjyys, mutta liikeidea puuttuu?

Yrityksen ostaminen hyvä tapa aloittaa yrittäjänä

Oma yritystoiminta voi lähteä liikkeelle myös yrityskaupan tai sukupolvenvaihdoksen myötä. Toiminta on mahdollista aloittaa heti, kun yrityksellä on valmis asiakaskunta, maine ja jo testattu liikeidea. Yrityskauppaa kannattaa harkita silloin, kun löytyy omaan liikeideaan sopiva myynnissä oleva yritys tai jos löytää tarjolla olevan yhtiön, jonka toiminta-ajatukseen ja potentiaaliin uskoo.

Yrityksen laajentamista tai perustamista harkitsevalle yrityksen tai liiketoiminnan ostaminen on varteenotettava vaihtoehto. Omistajanvaihdos vaatii paljon aikaa, työtä ja tietoa. Yrittäjä tarvitsee neuvontaa omistajanvaihdoksen toteutustavasta, yrityksen arvonmäärityksestä, omistajanvaihdokseen liittyvistä verotuskäytännöistä, vaadittavista sopimuksista ja omistajanvaihdoksen rahoittamisesta.

Osta tai myy yritys -yritystarina: Mehi Oy / toimitusjohtaja Urpo Kovalainen

Kysy lisää ja pääse alkuun!

Minä autan sinut alkuun!

Anu Meriläinen

Yritysasiantuntija. Yritysten kehittäminen ja omistajanvaihdostilanteet.

0295 023 125