Yrityskauppa ja omistajanvaihdos

Yrityskauppoja tehdään monista eri syistä. Jotkut haluavat myydä yrityksensä eläköityessään. Toisille yrittäjille yrityskaupat ja yritysten ostaminen voivat olla oleellinen osa kasvustrategiaa. 

Yrityskauppa on järjestely, jossa ostetaan joko yrityksen osakkeet tai liiketoiminta. 

Liiketoimintakaupassa yhtiö myy osan tai koko liiketoimintansa ostajalle, ja kauppahinta maksetaan myyjäyritykselle. Usein ostaja saa kaupassa itselleen asiakas- ja sopimussuhteet.

Osakekaupassa yhtiön osakkaat myyvät yhtiön omistamiseen oikeuttavat osakkeet ostajalle. Ostaja saa kaupassa kaikki osakkeiden omistamisen mukana tuomat oikeudet ja velvollisuudet, kuten velat ja vastuut.

Yrityksen myyminen

Yrityksen myyntivalmistelut kannattaa aloittaa ajoissa, sillä ennen varsinaista yrityskauppaa myytävän yrityksen tulee olla kokonaisuudessaan hyvässä kunnossa eikä riippuvainen nykyisestä yrittäjästä.

Kiinnostaako yrittäjyys, mutta liikeidea puuttuu?

Yrityksen ostaminen hyvä tapa aloittaa yrittäjänä

Oma yritystoiminta voi lähteä liikkeelle myös yrityskaupan tai sukupolvenvaihdoksen myötä. Toiminta on mahdollista aloittaa heti, kun yrityksellä on valmis asiakaskunta, maine ja jo testattu liikeidea. Yrityskauppaa kannattaa harkita silloin, kun löytyy omaan liikeideaan sopiva myynnissä oleva yritys tai jos löytää tarjolla olevan yhtiön, jonka toiminta-ajatukseen ja potentiaaliin uskoo.

Yrityksen laajentamista tai perustamista harkitsevalle yrityksen tai liiketoiminnan ostaminen on varteenotettava vaihtoehto. Omistajanvaihdos vaatii paljon aikaa, työtä ja tietoa. Yrittäjä tarvitsee neuvontaa omistajanvaihdoksen toteutustavasta, yrityksen arvonmäärityksestä, omistajanvaihdokseen liittyvistä verotuskäytännöistä, vaadittavista sopimuksista ja omistajanvaihdoksen rahoittamisesta.

Kysy lisää ja pääse alkuun!

Koko Kainuu

Anu Meriläinen

Yritysasiantuntija. Yritysten kehittäminen ja omistajanvaihdostilanteet.

0295 023 125

Koko Kainuu

Kari Heikkinen

Asiantuntija. Yrityspalvelut ja omistajanvaihdokset.

Puh. 0295 039 032

Opi kaikki tarvittava yrityksen omistajanvaihdoksesta! Omistajanvaihdosinfo sivustolta löydät myyjän ja ostajan polut, joiden auttavat sinua muutoksen eri vaiheissa. Voit missä tahasta vaiheessa olla yhteydessä Kainuun omistajanvaihdosasiantuntijoihin, jotka auttavat sinua mm. taloudellisissa ja juridisissa asioissa.

Pääset Omistajanvaihdosinfon sivustolle tästä linkistä!

Kainuun Yrittäjät on käynnistänyt vuoden 2024 alusta kolmen vuoden yrittäjyyden ja omistajanvaihdosten edistämishankkeen, jota on suunniteltu yhdessä Business Kainuu verkoston toimijoiden kanssa. Lisätietoja hankkeesta täältä.

Hanke-esittely

Koko Kainuu

Birit Oksman

Projektipäällikkö | Yrittäjyyden ja omistajanvaihdosten edistäminen osana oikeudenmukaista ja vihreää siirtymää -hanke

044 493 2622

Koko Kainuu

Katri Roininen

Projektiasiantuntija | Yrittäjyyden ja omistajanvaihdosten edistäminen osana oikeudenmukaista ja vihreää siirtymää -hanke | Hankinnat Kainuussa haltuun HAKA -hanke

044 728 7102